Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!

Tel.: 575123110

Email.: biuro@senmalucha.pl

Do darmowej dostawy: 1 000,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł
Czego nie można jeść w ciąży? Sprawdź, jakich produktów należy unikać!
Czego nie można jeść w ciąży? Sprawdź, jakich produktów należy unikać!

Ciąża to wyjątkowy czas dla niemal każdej przyszłej mamy. Z pewnością chcesz zadbać o zdrowie swojego dziecka, jeszcze zanim przyjdzie na świat. Jednym z aspektów, na które musisz bezwzględnie zwrócić uwagę, jest dieta. Jest niezwykle ważna nie tylko dla prawidłowego rozwoju dziecka, ale także dla Twojego samopoczucia. Co można jeść w ciąży, a czego lepiej unikać? Jak komponować zdrowe posiłki? Odpowiadamy na te pytania w poniższym artykule!

Dieta w ciąży – podstawowe zasady

Czy wiesz, że kobieta powinna stosować odpowiednią dietę nie tylko w okresie ciąży, ale już na etapie jej planowania? Właściwie skomponowany jadłospis, zawierający niezbędne składniki odżywcze, korzystnie wpływa na zdrowie przyszłej mamy i nienarodzonego dziecka. Może być jednym z czynników obniżających ryzyko poronienia czy przedwczesnego porodu. Odpowiednia dieta może też zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej płodu, zaburzeń układu nerwowego czy innych nieprawidłowości związanych z rozwojem.

Podczas ciąży, starań o dziecko czy w okresie laktacji młoda mama powinna pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim musi spożywać pięć posiłków dziennie. W jadłospisie powinny znaleźć się co najmniej 2 litry wody. Warto też pamiętać o tym, że wbrew powszechnie panującej opinii ciężarna nie powinna jeść “za dwoje”. Lepiej spożywać mniejsze porcje, ale częściej.

Ciąża jest dla organizmu kobiety sporym obciążeniem. Dolegliwości związane z tym stanem mogą utrudnić codzienne funkcjonowanie, szczególnie w pierwszym trymestrze. Okazuje się, że zdrowa dieta może pomóc w uporaniu się z mdłościami czy zgagą. Musi być bogata w błonnik, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i w odpowiednią ilość białka.

Czego nie można jeść w ciąży? Tych produktów unikaj!

Podczas ciąży organizm kobiety przechodzi wiele zmian, których celem jest stworzenie rozwijającemu się dziecku idealnych warunków. Zdrowa dieta ma ogromne znaczenie w tym okresie, dlatego przyszła mama powinna wiedzieć, czego nie może jeść w ciąży. Do produktów, które należy całkowicie wykluczyć z diety, zaliczamy:

surowe ryby, mięso i jajka – produkty te mogą być jednym z czynników przyczyniających się do zachorowania na toksoplazmozę, listeriozę czy salmonellę;

owoce morza i drapieżne ryby – owoce morza mogą być bezpieczne, ale tylko wtedy, gdy pochodzą z pewnego źródła. Warto pamiętać, że zwykle docierają do naszego kraju w postaci zamrożonej. Rozmrażanie i ponowne zamrażanie może sprawić, że będą źródłem groźnych bakterii. Ciężarna powinna też unikać drapieżnych ryb odżywiających się mniejszymi stworzeniami. Kumulują duże ilości metali ciężkich i zanieczyszczeń, co może zaszkodzić układowi nerwowemu dziecka. Dotyczy to szczególnie tuńczyka, rekina i makreli królewskiej;

wędzone produkty – szczególnie szkodliwe mogą okazać się produkty wędzone na zimno. Bywają bowiem źródłem zakażenia mikrobiologicznego;

sery pleśniowe – istnieje ryzyko, że w pleśni może powstać bakteria Listeria, która jest niebezpieczna dla rozwijającego się płodu. Uważaj też na sery przygotowywane z niepasteryzowanego mleka;

wątróbka – zawiera duże ilości witaminy A. Jej nadmiar może być groźny dla płodu i powodować wady rozwojowe;

słodycze – nie zawierają żadnych wartościowych składników. Puste kalorie przyczyniają się do tycia. Bezwzględnie powinny z nich zrezygnować panie cierpiące na cukrzycę ciążową.

Czego nie należy pić w ciąży?

Przyszła mama powinna na czas ciąży zrezygnować nie tylko z niektórych potraw, ale także z napojów. Szczególną uwagę należy zwrócić na napary ziołowe. Choć powszechnie wiadomo, że ich spożywanie jest korzystne dla organizmu, to niektóre zioła mogą być szkodliwe dla płodu. Absolutnie zakazane jest picie olejku anyżowego i koperkowego. Przyszła mama powinna zrezygnować też z naparu z aloesu, owocu jałowca, liści szałwii, mącznicy czy kory kruszyny. Może za to bezpiecznie stosować m.in. żurawinę, miętę pieprzową, rumianek i imbir lekarski.

Co z używkami?

Powszechnie wiadomo, że używki są absolutnie zakazane w ciąży – stanowią ogromne zagrożenie dla płodu. W okresie ciąży należy bezwzględnie zrezygnować z alkoholu, narkotyków i papierosów. Spożywanie alkoholu, nawet w minimalnych ilościach, może skutkować wystąpieniem płodowego zespołu alkoholowego, czyli FAS. Papierosy z kolei mogą wywołać zaburzenia sercowo-naczyniowe. Narkotyki mogą spowodować ciężkie i nieodwracalne uszkodzenia płodu.

Przyszła mama powinna pamiętać też o wpływie kofeiny i teiny. W nadmiarze mogą przyczynić się do niskiej masy urodzeniowej dziecka i zwiększyć ryzyko poronienia. Po porodzie, w trakcie karmienia piersią, mama również powinna ograniczyć spożycie kawy i herbaty, szczególnie czarnej i zielonej.

W okresie ciąży przyszła mama musi zwracać uwagę na dobór produktów i wybierać te, które mają prosty skład i nie są wysoko przetworzone. Zasadę tę warto też stosować podczas karmienia piersią. Jeśli młoda mama ma ochotę na lampkę wina, czy chce zjeść coś, co może zaszkodzić dziecku, bezwzględnie powinna najpierw odciągnąć pokarm. Obecnie dostępne na rynku laktatory elektryczne umożliwiają szybkie i bezbolesne odciąganie mleka dla maluszka. Urządzenia stworzone z myślą o komforcie mam znajdziesz w naszym e-sklepie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl